Att köpa

Kanske vet du exakt vad du letar efter, eller så är det lite mer otydligt. Oavsett vilket är du välkommen att kontakta oss för att kanske tydliggöra bilden av ett hem som passar just dig, eller skriva in dig i vårt kundregister.

TIPS OM DU LETAR BOSTAD

Kanske vet du exakt vad du letar efter, eller så är det lite mer otydligt. Oavsett vilket är du välkommen att kontakta oss för att kanske tydliggöra bilden av ett hem som passar just dig, eller skriva in dig i vårt kundregister.

Ibland får vi på Ålstens Fastighetsbyrå in hus eller lägenheter som inte läggs ut för offentlig marknadsföring och visning. Då är det bra att vi kan få tag i dig. I de allra flesta fall lägger vi ut de hus och lägenheter som vi har till salu på internet (HemnetBovision och på vår egen hemsida), annonserar i dagspress (SvD,  Magasinet och Mitt i Bromma). Härigenom kan du enkelt bevaka utbudet. Det är bra om du förbereder dig inför ett bostadsköp med att ha lånelöfte från banken klart. Om du vill hjälper vi gärna till med det. Vi har synnerligen goda bankkontakter och kan smidigt och lätt ordna en personlig bankkontakt på något av våra lokala bankkontor.

VÅRT KUNDREGISTER

Ibland vill man av olika anledningar inte ha offentliga visningar och annonsering av bostaden. Vi handplockar då köparen direkt från vårt kundregister. Vi vet vilken typ av bostad spekulanterna i vårt register söker och de har oftast kommit långt i sin process att köpa bostad och kan därmed fatta snabba beslut.

VISNING

Vi använder oss av öppna eller enskilda visningar. Aktuella visningstider för de öppna visningarna hittar du i våra annonser i dagspress eller på vår hemsida. I de fall vår uppdragsgivare valt enskilda visningar bokar vi en tid tillsammans med dig där du ensam besöker hemmet tillsammans med någon av våra mäklare. Senast på visningen får du en detaljerad objektbeskrivning som innehåller alla de uppgifter om bostaden som du behöver. All information om bostaden baseras på insamlade uppgifter från säljaren, bostadsrättsföreningen, fastighetsregistret, besiktningsmannen mm.

Viktigt att påpeka är att du som köpare har undersökningsplikt. Det innebär att alla fel och brister som du själv kan upptäcka ”ingår” i köpet. Vi rekommenderar därför att du vänder dig direkt till den ansvarige mäklaren, under eller efter visningen, för att få svar på eventuella oklarheter.

BUDGIVNING

Vanligt är att budgivningen startar redan efter omvisningen på måndagen eller tisdagen efter visningshelgen. Mäklaren ringer till de som besökt visningen, men ibland kan det hända att det varit så många på visningen att det av tidsskäl inte finns någon möjlighet. Därför är det säkrast om du själv hör av dig om du är intresserad att vara med i budgivningen. Vi tillämpar öppen budgivning där budet lämnas till mäklaren som sedan löpande via SMS eller e-post redovisar högsta budet till de spekulanter som är med i budgivningen. För oss är det viktigt att ha en personlig kontakt med er under budgivningen.

Mäklaren är skyldig att redovisa alla bud till säljaren, men säljaren är den som väljer köpare. Det behöver nödvändigtvis inte vara den som är beredd att betala mest. Detta kallas fri prövningsrätt. Om ditt bud är förenat med något villkor måste detta tydligt framföras till mäklaren i samband med att du lägger ditt bud. Vi vet att budgivningen kan upplevas som mycket nervös och stressande – både för köpare och säljare. Vårt uppdrag som mäklare är att representera båda parter, med det förbehållet att vi arbetar för att få ut högsta möjliga pris för säljarens del.

KOSTNADER VID KÖP

Utöver köpeskillingen tillkommer vissa kostnader som kan vara bra att tänka på. Det är t ex lagfart, och eventuellt uttag av nya pantbrev, bankavgift för att lägga upp nya lån.

KONTRAKTSKRIVNING

När budgivningen är avslutad träffas vi på vårt kontor på Ålstensgatan 12 för att skriva kontrakt. Vi går noga igenom avtalet med köpare och säljare innan vi träffas, så att inga tvivel finns kring förståelsen av paragraferna och eventuella klausuler.

TILLTRÄDE

På tillträdesdagen avslutas försäljningen. Säljare och köpare träffas tillsammans med mäklaren, vanligtvis på mäklarens kontor, för att slutföra affären. Innan dess har vi på Ålstens Fastighetsbyrå gått igenom alla handlingar med säljaren och köparen, kontaktat banker, eventuell bostadsrättsförening m fl för att allt ska vara väl förberett och korrekt inför slutbetalningen.

VI BEVAKAR MARKNADEN ÅT DIG

Anmäl dig till vårt spekulantregister. Du får då information från oss när en bostad passande just dina önskemål kommer in. Vi på Ålstens Fastighetsbyrå hjälper er gärna att hitta rätt.

Anmäl dig här.